Marknadsundersökning i gryningen

Familjen hade precis slagit sig ner kring sitt stora bord. Det var dags för frukost och likt alla mornar dukades bestyren fram av betjänterna. Detta var nämligen ingen vanlig familj, utan en familj vars liv var mycket priviligierat jämfört med andra.

Som vanligt tändes ljus vars syfte var att lysa upp den tidiga decembermorgonen. Konstellationen av människor runt det stora bordet såg ut som vanligt. Här skulle minsann inga konventioner ändras på. Var person hade sin plats och det var inte mer med det.

Detta tycktes som vilken annan morgon som helst. Rostmackorna flög upp ur brödrosten och inget barn som skulle äta dem rörde ett finger för att få dem i sin hand. Detta skötte andra åt dem.

Sedan hände något som var mycket ovanligt. Jesiah, det näst yngsta barnet ställde sig plötsligt upp och harklade sig. Han sade: ”Jag skulle vilja be om marknadsundersökning” och såg ner i bordet. Det blev alldeles tyst bland deltagarna och ingenting sades på flera sekunder.

Far bröst tystnaden: ”Marknadsundersökning? Vad talar du om? Vadå marknadsundersökning? Vad ska menas med det?”. Jesiah svarade då på frågan på ett sätt som aldrig tidigare yttrats innanför herrgårdens väggar. Han ifrågasatte ett familjehuvuds intelligens. Han frågade nämligen om far ”inte vet vad en marknadsundersökning är? Då kan jag förklara. En marknadsundersökning syftar till att skapa förståelse kring hur individer i en grupp människor tänker. Det kan utföras på en skolklass, på en samhällsklass, i ett land eller världsdel – eller också i en familj, det fungerar marknadsundersökningar alldeles utmärkt på har jag läst. Så, varför jag ber om…”

Far gav ifrån sig ett ljud som vittnade om att han inte förstod någonting men blev snabbt avbruten igen:

  • ”Jag var inte klar.. Så, varför jag ber om att få en marknadsundersökning är för att jag vill att far ska hålla koll på vad vi känner här. Vad var och en av oss känner och vad vi känner ihop. Vad vi tycker om våra liv och det vi gör jämt och ständigt. Det är vad jag vill. Vad tycker du och ni andra om det?”

Jesiah slog sig ner på sin Viktorianska stol och det enda som ljöd genom salen var träben mot djurfäll när han puttade in sig under det stora ekbordet. Tystnaden som uppstod var monumental. Den var öronbedövande. Inte trodde väl någon att de skulle vakna upp den där morgonen och omedelbart höra en utläggning om marknadsundersökning. I synnerhet inte far, som bara försökte dricka sitt Roibos-te i all harmoni på kortsidan av bordet – om han fick be!

Det var verkligen en mycket märklig morgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *